{month}
{day}

Integrált Duatlon-Szentendre, 2019.05.24.

2019.05.24-én második alkalommal rendezte meg iskolánk az integrált duatlont, amit már a tavalyi versenyen szereplő gyerekek nagy izgalommal vártak.

            6 iskola részvételével 112 indulóval vágtunk neki a napnak.

            A versenyen úszás és futás versenyszámban kell megmérettetni, de itt valóban nem a győzelem a fontos, bár persze mindenki vágyik a címre, hanem az együttműködés. Három iskola vett részt, ahova sérült gyermekek járnak (autista, tanulásban akadályozott, értelmileg akadályozott, mozgássérült, hallássérült) és a város három másik iskolájából (általános és középiskolások egyaránt) érkeztek még gyerkőcök.

            A távokat párokban teljesítették. A még úszni kevéssé vagy nem tudó gyerekek mellett gimnazista tanulók voltak a vízben és együtt úszva, lubickolva tették meg az egy hosszos távolságot, majd a futópályán 400 métert teljesítettek közös futással, együtt célba éréssel.

            A nagyobb diákok már váltót úsztak párjaikkal és közösen futva, úszáseredmények alapján követő indítással versengtek a futópályán, amivel a sérülteket segítettük, hogy ne az időeredmény ellen fusson – mert azt nem mindenki érti –, hanem az előtte futókat próbálta meg utolérni, leküzdeni, miközben nem hagyja el társát, együtt értek célba.

            A nap legváratlanabb jelenete volt, mikor az első osztályos Máténk a lakli és sportos gimnazista párját úgy megfuttatta, hogy az alig bírta követni és komoly légszomjjal és tisztelettel nézve apró tárásra értek célba. A legszebb jelenet pedig, mikor a már nagylányok, akik egyedül voltak 100 m úszás és 400 m futás kategóriában a fiúk mezőnyében futva úgy értek másodikként célba, hogy a hallássérült fürge leány kézen fogva „húzta” és bíztatta társát a teljesítményre.

             Mindenek felett a legszebb jelenetek mégis azok, mikor a még a reggeli rajtállításnál az uszodában még kissé távolságtartó párok a futás után kézfogással, öleléssel, széles mosollyal, levegő után kapkodva és egymást támogatva gratuláltak társuknak, majd az ellenfeleknek.

            Bárki, aki ezen a napon részt vett – még, ha az eredményhirdetés nem is volt zökkenőmentes – biztosan szívesen jön el a következő versenyre. A legfontosabb mégis, hogy ezek után más szemmel néznek egymásra, mikor ők vagy hasonló helyzetű társaikkal összefutnak az utcán.

Galéria